059 217 816

pon-pet, 8:30-15:30

Carbon Monoxide

Alarmna naprava za ogljikov monoksid naj bo v vsakem stanovanuju z gorilno napravo.

Z bližajočo jesenjo in kurilno sezono se bo močno povečalo število zastrupitev z ogljikovim monoksidom. Veliko smrtih in hujših zastrupitev z ogljikovim monoksidom, ki puščajo trajne posledice zastrupljencem, bo nepotrebnih, saj bi jih lahko z ustreznimi ukrepi preprečili.

Zastrupitev z ogljikovim monoksidom je najpogostejša smrtna zastrupitev v razvitih industrijskih državah in tako je tudi pri nas, saj umre zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom približno 50 ljudi letno in to število se v zadnjih 20 letih ni pomembno znižalo. V Sloveniji je četrina zastrupitev z ogljikovim monoksidom posledica namernih samozastrupitev v samomorilne namene in v 90% teh primerov je vir ogljikovega monoksida prižgan avtomobilski motor v zaprti garaži ali namenoma speljan izpušni sistem v prostor za potnike. Ostalih 75% zastrupitev z ogljikovim monoksidom je posledica nesreč in kar v tretjini teh primerov pride do nesreče pri ogrevanju bivalnih prostorov, kuhanju in kopanju. V raziskavi zastrupitev z ogljikovim monoksidom zaradi nesreč med ogrevanjem bivalnih prostorov, kuhanju in kopanju, ki smo jo pred leti opravili v Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani, smo ugotovili, da v Ljubljani narašča število zastrupitev s plinskimi gorilniki, vendar kljub temu peči na premog še vedno ostajajo pomemben vir zastrupitev z ogljikovim monoksidom. Ostale nenamerne zastrupitve z ogljikovim monoksidom so pri nas posledica požarov in dela v zaprtih delavnicah ali garažah ob prižganem avtomobilskem motorju ali plinskem gorilniku.  Seveda pa se najdejo tudi posebneži, ki se na primer zastrupijo z ogljikovim monoksidom pri peki jagenjčka na plinskem žaru v kleti bloka ali nesrečni tuji gradbeni delavci, ki pri nas delajo »na črno« in se zastrupijo z ogljikovim monoksidom, ko morajo delati z delovnimi stroji na bencin skriti v zaprtih prostorih.

Zastrupitve z ogljikovim monoksidom so tako pogoste, ker je ogljikov monoksid zelo strupen plin brez barve, vonja in okusa, zato ga ne moremo zaznati brez ustrezne opreme. Torej ogljikovega monoksida ne moremo videti ali vohati, lahko pa nas ubije.

Ogljikov monoksid nastaja pri nepopolnem gorenju drv, premoga, nafte, kurilnega olja, bencina, propana, butana, itd. Običajni izvori ogljikovega monoksida so peči na drva in premog, kamini, plinski gorilniki za gretje vode v kopalnicah in ogrevanje prostorov, plinski žari, avtomobilski motorji, agregati za proizvodnjo elektrike in motorne žage, kosilnice, ventilatorji ter črpalke. Ogljikov monoksid nastaja tudi v požarih.

Ogljikov monoksid v hiši
Ogljikov monoksid v hiši

V stanovanju nivo ogljikovega monoksida naraste zaradi nepravilne namestitve, vgradnje, delovanja in vzdrževanja peči na drva in premog, kaminov in plinskih gorilnikov za ogrevanje prostorov in vode. Nivo ogljikovega monoksida lahko naraste v stanovanju tudi pri nepravilno zgrajenem ali pokvarjenem dimniku ali ventilacijskemu sistemu, poleg tega pa lahko prodre v stanovanje tudi iz kleti s pečjo ali iz garaže s prižganim avtomobilskim motorjem ter iz sosednjega stanovanja skozi ventilacijski sistem.

Po vdihu se ogljikov monoksid v telesu močno veže na hemoglobin v rdečih krvnih celicah in onemogoči prenos kisika po krvi ter zavre celično dihanje. Zastrupljenci z ogljikovim monoksidom imajo številne in neznačilne težave, zato blage zastrupitve z ogljikovim monoksidom pogosto spregledamo (Tabela).

Stopnja zastrupitve

Znaki zastrupitve z ogljikovim monoksidom

blaga blag glavobol, slabost, bruhanje, utrujenost, omotičnost, oslabelost, poslabšanje osnovne bolezni (npr. kroničnega bronhitisa ali angine pektoris)
zmerna močan utripajoč glavobol, zaspanost, zmedenost, težave pri mišljenju, motnje vida, zanašanje pri hoji, hitro bitje srca
huda nezavest, krči, dušenje, bolečina za prsnico, odpoved srca in dihanja, smrt

Pri otroku se lahko zastrupitev z ogljikovim monoksidom pokaže z glavobolom, zaspanostjo, zanašanjem pri hoji, nenatančnimi gibi, neješčnostjo, bruhanjem, bolečino v trebuhu, drisko, hitrim dihanjem in krči.

Blage zastrupitve lahko potekajo tudi daljši čas in se kažejo s poslabšanjem učnega uspeha otrok in težavami s službi pri odraslih,  lahko pa tudi z različnimi duševnimi težavami. Znaki blagih zastrupitev niso značilni in so zelo podobni virozam, na primer gripi. Pri zastrupitvi z ogljikovim monoksidom se zdravstvene težave izboljšajo izven stanovanja in povrnejo ob vrnitvi v stanovanje, pri virozi pa se težave ne spreminjajo. Na ogljikov monoksid pomislimo tudi ob sočasnem pojavu zdravstvenih težav pri več ljudeh v istem prostoru, predvsem med kurilno sezono. Vsak sum na zastrupitev z ogljikovim monoksidom moramo vzeti zelo resno in se zavedati, da zastrupitve z ogljikovim monoksidom lahko povzročijo trajne okvare možganov z motenim spominom in mišljenjem, težavami pri učenju in pogostimi glavoboli.

Ob sumu na prisotnost ogljikovega monoksida moramo takoj ugasniti gorilne naprave, odpreti okna in vrata ter oditi ven na svež zrak. V primeru da že imamo znake zastrupitve z ogljikovim monoksidom, moramo čimhitreje zapustiti stanovanje in poklicati pomoč na telefonsko številko 112. Ob zastrupitvi z ogljikovim monoksidom moramo čimbolj mirovati in se izogibati fizičnim naporom, kot je daljša hoja. Pomembno je, da ob sumu na zastrupitev z ogljikovim monoksidom zdravnika na to opozorimo, saj je zastrupitve z ogljikovim monoksidom zelo težko ugotoviti in jih lahko potrdimo le z določitvijo koncentracije ogljikovega monoksida v krvi. Zastrupitve z ogljikovim monoksidom zdravimo s 100% kisikom.

Da bi se izognili nesrečam zaradi zastrupitev z ogljikovim monoksidom je potrebno poskrbeti za učinkovito preventivo, pri čemer so najpomembnejši dejavniki pravilna izbira, namestitev, vzdrževanje in redno servisiranje gorilnih naprav, kot so peči, štedilniki in grelci prostora ali vode. Ob tem je pomembno, da poskrbimo za ustrezno prezračevanje in odvajanje strupenih plinov. Pred kurilno sezono moramo s pomočjo strokovnjaka pregledati, očistiti in uravnati delovanje centralnega gretja oziroma peči ter preveriti dimnik in ventilacijski sistem glede prepustnosti in puščanja. Ob vgradnji in popravilu gorilne naprave mora strokovnjak vedno preveriti morebitno nastajanje in kopičenje ogljikovega monoksida, ki se lahko pojavi šele po določenem času delovanja gorilne naprave.

Na morebitno nastajanje in kopičenje ogljikovega monoksida v stanovanju nas lahko opozori alarmna naprava oziroma javljalec (detektor) ogljikovega monoksida v zraku. Alarmne naprave za ogljikov monoksid nas opozorijo na povišano koncentracijo ogljikovega monoksida v zraku in nam s tem lahko rešijo življenje. Alarmne naprave za ogljikov monoksid stanejo le nekaj deset evrov, pomembno pa je, da imajo oznako evropskega standarda EN50291 in glasen zvočni signal. V Sloveniji je uporaba alarmov za ogljikov monoksid zaradi slabe informiranosti in ozaveščenosti prebivalcev in hkrati neurejene zakonodaje še razmeroma redka. Drugje v razvitem svetu, kjer se ljudje že bolj zavedajo preventive in lastne odgovornosti za zdravje, je uporaba alarmov za ogljikov monoksid veliko pogostejša. V številnih državah ZDA je vgradnja alarmnih naprav za ogljikov monoksid v nova stanovanja z gorilnimi napravami obvezna, tako da imajo v ZDA po nekaterih ocenah alarmno napravo za ogljikov monoksid vgrajeno že v 80-90% novogradenj. Glede na to, da je zastrupitev z ogljikovim monoksidom tudi v Sloveniji najpogostejša smrtna zastrupitev in vsako leto po nepotrebnem umre nekaj mladih, bi bilo tudi pri nas verjetno smiselno uvesti obvezno vgradnjo alarmov za ogljikov monoksid v vsa stanovanja z gorilnimi napravami, zlasti pa v novozgrajena stanovanja. Vsi se še spomnimo žalostnega primera v Domžalah, kjer je zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom v novozgrajenem bloku po nepotrebnem umrl deček, in primera v Kopru, kjer je v podobnih okoliščinah umrla najstnica, ali primera na Koroškem, kjer je umrl 14 letni fant. Vse opisane zastrupitve in še številne druge bi lahko preprečili z namestitvijo alarmne naprave za ogljikov monoksid v bivalni prostor, ki jo lahko kupimo tudi v Sloveniji. Več podatkov o zastrupitvah, preventivi, prvi pomoči in tudi alarmnih napravah za ogljikov monoksid je dosegljivih tudi na spletni strani Centra za zastrupitve (http://www.zastrupitve.net).

Pri kupovanju alarmne naprave moramo vedeti, da se alarmni napravi za ogljikov monoksid in požar razlikujeta. Alarmne naprave za požar ne zaznavajo ogljikovega monoksida in alarmne naprave za ogljikov monoksid ne zaznajo požara oziroma dima dovolj zgodaj. V večjih hišah ali blokih moramo alarmne naprave za ogljikov monoksid namestiti v vsako nadstropje, vključno s kletjo in podstrešjem, ter pri tem upoštevati navodila proizvajalca. Po nakupu in namestitvi ostalim družinskim članom pokažemo alarmno napravo za ogljikov monoksid in jih seznanimo z alarmnim signalom in načrtom ukrepov ob njegovi sprožitvi. Vsako sprožitev alarma moramo vzeti resno. Ob alarmu za povišan nivo ogljikovega monoksida moramo takoj zapustiti stanovanje in vrata pustiti odprta, da se stanovanje prezrači,  ter poklicati pomoč. O dogodku tudi čimprej obvestimo podjetje, ki nam je prodalo, namestilo ter vzdržuje gorilno napravo, ker ne smemo živeti v stanovanju, dokler izvor ogljikovega monoksida ni odpravljen.

doc.dr. Miran Brvar, dr.med.

Center za zastrupitve

Univerzitetni klinični center Ljubljana

NAMIGI

–          Nikoli ne zaspimo v zaprtem prostoru s prižganim grelcem na plin, drva ali kurilno olje.

–          Nikoli ne pečemo na žaru na plin ali oglje v zaprtem prostoru, na primer v garaži ali kleti.

–          V zaprtem prostoru nikoli ne uporabljamo prenosnih plinskih grelcev, peči in luči namenjenih taborenju.

–          V zaprtem prostoru nikoli ne uporabljamo generatorjev za proizvodnjo elektrike.

–          V zaprtem prostoru nikoli ne delamo z motorno žago, črpalko ali ventilatorjem na bencin ali plin.

–          Nikoli ne pustimo prižganega avtomobila v garaži, ker se lahko zastrupimo kljub odprtim vratom.

ALARMNA NAPRAVA ZA OGLJIKOV MONOKSID NAJ BO V VSAKEM  STANOVANJU Z GORILNO NAPRAVO.

Število smrtnih zastrupitev z ogljikovim monoksidom v Sloveniji od leta 1990 do 2008 .

Izvor oglijkovega monoksida pri namernih zastrupitvah z ogljikovim monoksidom v samomorilne namene v Sloveniji

Izvor ogljikovega monoksida pri nenamernih zastrupitvah z ogljikovim monoksidom zaradi nesreč pri ogrevanju bivalnih prostorov, kuhanju in kopanju.